Üdvözöljük oldalunkon!

KIK, VAGY MIK AZ EMBERISÉG ELLENSÉGEI ?
Eddigi szavazatok: 18 db

Hírdetések

Összes látogató: 25060

"Bor Pancserek"

2017-11-05
Adminisztrátor
740
Engelmann József vagyok, kenyerem javát már megettem, így a múltban termesztett zöldség, gyümölcs minőségét is nagyon jól ismerem. Ami ma az agráriumban folyik, nevetséges. A parasztembernek nem termelőnek kell szakosodnia, hanem kémikusnak és könyvelőnek. A mai világban pancsolnak mindent, amiről még az eu. - nak is jelenteni kell.
Nem elég, hogy a szerves trágya helyet kémiai anyagokat juttatunk a földbe, amivel szennyezzük a talajt és a felszíni vizeinket, hanem a felszívódó vegyszerek hatására az emberre káros anyagok jutnak a szervezetünkbe. A " hírhedt Európai szaknihilek" az ezer éve használt rézgálicot betiltották és mindenféle vegyipari mérgező vegyszert engedélyeztek. ( KLÍMAVÁLTOZÁS? ) A szőlő termesztés folyamatában sok esetben évi 7-8 permetezést rendszeresítenek a gazdák, a klímától, időjárási viszont tagságoktól függően. A talajművelésben szintén kémiai anyagokkal dolgoznak,teszik a szőlőt aktívabbá, termőképességét fokozva. A felsoroltak termesztési vonatkozásúak, de most jön az igazi, ami a pancsolást mutatja meg.
A szüret kezdete során a régi parasztok megmérték a szőlő cukorfokát, savtartalmát és az értékektől függően kezdték meg a betakarítást. A legoptimálisabb esetben a szőlő cukorfoka 19-22, ami biztosítja a kellő eltarthatóságot, de ennek a kellő savtartalommal is párosulni kell.
Szüretkor a szőlő fürtöket szelektáltan szedtük, a borunknak csak egészségeseket használtunk fel. A darálást követően présbe tettük a macsnak nevezett szőlőt és kipréseltük. A hordóban kiforrt, így kaptuk a murcit, aminek tisztulása után készen lett az újbor. Januári programunk volt a borfejtés. A letisztult újbort lefejtettük és egy teljesen tiszta hordóba tároltuk. A legfontosabb, hogy a hordók színig legyenek. A felső szintre némi kénport szórtunk és lezártuk a hordókat. Ezt a folyamatot két - három hónappal később még egyszer elvégeztük és ennyi volt! Minőségi eltartható borunk volt. Soha nem kellett szégyenkeznünk. Borunk megmutatta a fajtája aromáját, a termőtalaj adottságainak mértékében hozzájárult az ízekhez.
Ma minden másként van. Szüret után a szőlőt kiforrni hagyják, majdnem ecetig. A fajtának megfelelően szüretkor édes tartalékot készítenek. Óriási nyitott kádban a mustot piszokul lekénezik, derítik, amit a későbbiekben összekevernek a kiforrt száraz, savas borral. Az édes tartalék mennyiségével állítják be a bort, száraz, vagy édes változatát. A palackozáskor nyomáson szűrik, filtrálják az összekevert pancsot, hogy azokat a gombákat, amik újra erjedésnek indítanák a bort, ne aktivizálódhassanak. Pancsolás a köbön. Németországban éltem és ott láttam mit csinálnak a gazdák. Természetesen hangot is adtam a pancsolás ellen. Az egyik gazda azt mondta, - ha nem így csináljuk a bort, nem tartható el, tönkremegy. Erre a válaszom: - adjatok 5 mázsa szőlőt és megmutatom, mi  magyarok miként készítünk valódi bort, ami Istenre van bízva.
Ezek a parasztok két év múlva eljöttek hozzánk. Levittem Őket a pincébe és saját szemük láttára nyitottam meg az első hordót. Egydecis poharakat adtam a kezükbe és Mórió Muszkáttal nyitottuk meg a kóstolót. Elájultak a német parasztok. Olyan ízt fedeztek fel saját szőlőjükből készült borban, amit még otthon sohasem ittak. Fényes színű, aranysárga bor aromájában az összes német pancsot felülmúlta.

Mi történt mára? A magyarok is ugyan úgy pancsolnak, mivel az Európai Unió technológiája szerint EZT KELL CSINÁLNUNK !!!!
Engelmann József, lajosmizsei lakós maradok az ősi magyar bornál és nem vagyok hajlandó a  SZAKMAILAG  NIHILEK TANÁCSA UTÁN PANCSOT INNI.

Engelmann József kívánok Bort, Búzát, Békességet.

Üdvözöljük oldalunkon!

KIK, VAGY MIK AZ EMBERISÉG ELLENSÉGEI ?
Eddigi szavazatok: 18 db

Hírdetések

Mai látogatók: 3
Összesen: 9007
A Független Kisgazdapárt nem több, mint a magyar parasztság és a magyar kis- és középvállalkozások érdekképviselete. Ön kire számíthat Engelmann Józsefen kívül?
FKGP, párt, Kisgazdapárt, parasztság, érdekvédelem, Jobb Magyarország!
© 2017. Kisgazdák Lajosmizse